Pondelok, 20. január, 2020 | Meniny má Dalibor

Soľ neškodí len tlaku

S odporúčaním menej soliť si obvykle spájame riziko vysokého krvného tlaku. Nie je to však všetko, priveľa soli v potrave môže stáť aj za vznikom iných ťažkostí a ochorení.

(Zdroj: Fotolia)

A to aj preto, lebo napríklad hypertenzia, podobne ako obezita, nie je len samostatným ochorením, ale aj závažným rizikovým faktorom iných ochorení. Podľa lekárov by sme nemali denne prijať viac ako 5 – 6 gramov soli. A nie je to len soľ, ktorou si priamo solíme hotový pokrm; veľa tzv. skrytej soli je v najrozličnejších priemyselne spracovaných a konzervovaných potravinárskych výrobkoch, v pokrmoch z fast foodu, zdrojom sodíka sú aj minerálky a pod.

Varovanie odborníkov, aby sme si strážili príjem soli, nie je planým bitím na poplach, jej nadmerná konzumácia sa môže podpísať nielen pod vysoký tlak, ale aj rôzne iné srdcovo-cievne ochorenia, obezitu, ochorenia a zlyhávanie obličiek a následne aj zadržiavanie tekutín v tele a vznik opuchov, osteoporózu, rakovinu žalúdka. Priveľa soli môže aj zhoršovať prejavy niektorých ochorení, ktorými už pacient trpí, napríklad cukrovky, astmy a dokonca aj Alzheimerovej choroby.

Utrpenie pre obličky

Príliš slaná strava sa teda negatívne podpisuje tiež na činnosti obličiek, ktoré majú za úlohu aj odstraňovať z organizmu prebytočnú vodu. V tejto súvislosti hrá dôležitú rolu aj správny pomer draslíka a sodíka v tele. Ak sa kvôli prebytku soli (sodíka) v organizme zníži funkcia obličiek, výsledkom bude spomínané zvyšovanie krvného tlaku a v dôsledku zadržiavania vody v tele aj tvorba opuchov.

Tieto faktory sa jednak podpisujú na vzniku obličkových ochorení a u tých, ktorí už týmito ochoreniami trpia, sa priebeh choroby kvôli nadmernému príjmu soli bude zhoršovať.

Ako menej soliť

  • Pri varení nepoužívajte soľ a snažte sa vyhýbať dosáľaniu pokrmov. Na dochutenie použite napr. čerstvé bylinky, koreniny, citrónovú šťavu.
  • Vyhýbajte sa príprave pokrmov z konzervovaných, marinovaných či sterilizovaných surovín. Používajte čerstvú alebo mrazenú zeleninu, čerstvé mäso.
  • Vyhýbajte sa polotovarom a slaným pochutinám (napr. zemiakové lupienky, slané oriešky a pod.), veľa soli obsahujú aj niektoré syry.
  • Kontrolujte obsah sodíka na etiketách potravín a uprednostňujte tie s nízkym obsahom. Pozor aj na minerálne vody.

Voda v tele

K zadržiavaniu vody v tele môže teda dochádzať kvôli priveľkému množstvu soli v potrave, kvôli poruchám v činnosti obličiek, hormonálnym poruchám, príčinou môže byť aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, nedostatok pohybu a pod. Iba zdravý vylučovací systém a obličky dokážu odstrániť prebytočnú vodu a aj toxické látky, ktoré vznikajú pri látkovej výmene.

Proti zadržiavaniu vody v tele pomáha nielen zníženie obsahu soli v potrave, ale aj dostatok zdravého pohybu a tiež napríklad niektoré rastlinné extrakty, ktoré prospievajú močovým cestám, pomáhajú eliminovať patogénne mikroorganizmy z močového ústrojenstva, podporujú a udržiavajú normálnu funkciu obličiek.


Článok je kópiou pôvodného článku, ktorý sa nachádza na adrese: http://primar.sme.sk/c/7777294/sol-neskodi-len-tlaku.html

Hlavné správy zo Sme.sk

Norbert Bödör, Jaroslav Haščák.
Obžalovaný Marian Kočner.
CYNICKÁ OBLUDA

Kotlebovci hľadajú odborníkov

Z kandidátky ĽSNS je zrejmé, že je to v prvom rade strana primitívnych bitkárov. Ale čo ak budú potrebovať odborníkov?

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.